Fiets mee !
News

Vorarlberg 2016

Vorarlberg 2016

De achtste editie van de azMCycleTeam wielertrip vond dit jaar plaats van zaterdag 10 tot en met woensdag 14 september in het prachtige Vorarlberg in Oostenrijk.

Zaterdagochtend reisden ruim 40 leden van het azMCycleTeam per touringcar af richting Relax- und Vitalhotel Adler in Sankt Anton im Montafon, alwaar tijdens de eerste briefing s’avonds tevergeefs een poging werd gedaan consensus te bereiken over de term ‘(licht) glooiend’.

Dit predicaat was in ieder geval niet van toepassing op de drie beklimmingen die tijdens de 120 km tellende zondagetappe op het programma stonden: de Flexenpass, de Hochtannbergpass en de Faschinajoch (vanaf Au). Met 10 km a 7% was de Flexenpass meteen een goede opwarmer. Nadat de beentjes bij velen als gevolg van deze beklimming meer dan voortreffelijk op spanning waren gebracht werd de laatste kilometer van de minder lange en iets minder pittige Hochtannbergpass door velen aangegrepen om de sprintvezels even te testen. Dit met een mooie tactische nabeschouwing in de categorie “ik dacht…als nu…..had ik maar” tot gevolg. Nadat retrospectief alle mogelijke koersscenario’s waren doorgesproken volgde een lange afdaling tot Au waarbij volop kon worden genoten van prachtige bergpanorama’s. Na de pauze werd velen al vrij snel duidelijk waarom Au de naam Au draagt. Vrijwel direct kon namelijk worden gestart met de beklimming van de Faschinajoch die met stijgingspercentages van +12% menigeen verleidde tot een opsomming van niet nader te noemen krachttermen maar ook tot mooie juichuitbarstingen op de top. Na een mooie technische afdaling richting Sonntag waren alle pijntjes al weer snel vergeten en kon men tijdens de laatste korte beklimming en afdaling weer volop genieten van de bijzonder zonnige weersomstandigheden.

De maandagetappe stond in het teken van de beklimming van de uitdagende maar bijzonder fraaie Silvretta Hochalpenstrasse. In zonovergoten weerscondities wisten alle fietsers de top van deze beklimming te bereiken, alwaar de azuurblauwe Silvretta Staussee en de besneeuwde bergtoppen van het Silvretta massief het prachtige decors vormde. Een deel van de leden van het azMCycleTeam besloot na deze beklimming niet rechtstreeks terug te keren naar het hotel, maar de uitdaging aan te gaan om er een 145 km tellende etappe van te maken met de Albergpass als pittige hindernis. Alle dames en heren die de add-on uitdaging waren aangegaan wisten de top van de beklimming onder luide aanmoediging te bereiken. Na de beklimming van de Albergpass restte alleen nog een mooie lange afdaling richting het hotel. Daar aangekomen besloten vele fietsers benen en armen nog even los te gooien in het zwembad / Welness Bereich van het hotel. Na een prima diner was het vervolgens ’s avonds tijd voor de alom geprezen Otto & Stan Quiz. Voor het derde jaar op rij wist de duivelse Thomas Havenith, samen met roomie Tom Cornelis, er met de hoofdprijs van door te gaan.

Na het ontbijt met wederom 80 bananen “fur die Radprofi” stond dinsdagochtend de bijna 100 km tellende slotetappe op het programma. Allereerst diende de Faschinajoch (vanaf Ludesch) in een tweetrapsrakket te worden beklommen. Met vele klimkilometers a 10% zeker geen gemakkelijke opgave. Gelukkig kon boven op de top onder een strakblauwe hemel op het buitenterras worden aangeschoven voor de lunch. Na een korte afdaling diende vervolgens alleen nog de Furkajoch te worden beklommen. Deze trakteerde de fietsers op relatief milde stijgingspercentages en overweldigende vergezichten. Tijdens de technische afdaling van de Furkajoch kwamen de “afdalingfetisjisten” nogmaals aan hun trekken en meldden zich een aantal fietsers tot eigen tevredenheid in “der Spitzengruppe”. Na de afdaling restte nog 30 nagenoeg vlakke kilometers tot het hotel. Moe maar nog niet voldaan werden deze laatste kilometers in heuse ploegentijdritformaties met indrukwekkende snelheden afgelegd. Na een heerlijke zonnige namiddag werd de avond traditioneel afgesloten met de uitreiking van de aanmoedigingsprijzen.

Woensdagavond kwam na een korte aflevering “Waar is mijn paspoort?” en een lange busreis een einde aan de achtste editie van de wielertrip. Een wielertrip die vanwege de perfecte weersomstandigheden en de prachtige bergpanorama’s eigenlijk niet meer te overtreffen is….maar we gaan het toch proberen.

3 Comments

 1. Peter Wintjens

  Voor mij de eerste keer op vakantie met het AZM Cycleteam en met de renfiets in de Oostenrijkse bergen.
  Perfecte accommodatie, sjoen tochten en prachtig weer.

  ” Wat welt unne wielrenner nog mie! ”

  Chapeau heren.

  op naor ’t volgend jaor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *