Fiets mee !
News

Valle d’Aosta 2018

Valle d’Aosta 2018

Voor de jubileumeditie van de wielertrip van het Maastricht UMC+ Cycling Team (jaar 10) werd koers gezet richting Valle d’Aosta in Italië. Daar vormde van zaterdag 15 tot en met woensdag 19 september het imposante Mont Blanc bergmassief het indrukwekkende decors.

Na een lange busreis op zaterdag, waarbij goede databundels en hotspots ervoor zorgden dat de ontknoping van de Vuelta “en-groupe” aanschouwd kon worden, moesten de ruim 30 fietsers van het Maastricht UMC+ de daarop volgende dagen zelf aan het werk.

Geen proloog, geen openingsetappe in de categorie “opwarmer”, maar meteen een mooie klimrit stond er zondag 16 september op het programma. De eerste beklimming van deze etappe stond te boek als de “klim zonder naam”. Een naam had deze klim echter zeker verdiend gezien haar karakter (9,6 km a 6,2%) en haar panorama’s. Nadat de fietsers de top van deze klim hadden bereikt, trok het wolkendek steeds meer dicht, vielen een paar regendruppels en leken de gunstige weersvooruitzichten niet bewaarheid te worden. Een dik kwartier later kwam de zon echter weer tevoorschijn en kon de beklimming van de Colle del Piccolo San Bernardo onder prachtige weersomstandigheden plaatsvinden. Deze beklimming werd in twee varianten aangeboden: de “normale” variant en de “idiotensteig” om een van de organiserende leden te citeren. Laatstgenoemde variant betekende namelijk dat eerst de monsterlijke Colle San Carlo (10,4 km a 9,9%) diende te worden overwonnen, alvorens, na een korte afdaling, de “normale” variant van de beklimming nog voor een aanzienlijk diende te worden afgelegd. Dit vooruitzicht weerhield een tiental fietsers er niet van de handschoen met succes op te pakken. Op de top aangekomen konden de fietsers van beide varianten genieten van een prima en gezellige lunch. Na de lunch restte alleen nog de mooie afdaling van de Colle del Piccolo San Bernardo, gevolgd door een overwegend dalende route richting het hotel, alwaar velen de weg naar het zwembad, de andere welnessvoorzieningen en het terras snel hadden gevonden.

De maandagetappe stond in het teken van de langste beklimming uit de Maastricht UMC+ Cycling Team historie: de beklimming van de Colle de Gran San Bernardo (38,0 km a 4,9%). Een beklimming waarbij velen, ondanks het slopende karakter, wisten te genieten van prachtige vergezichten. Een aflevering “Waar is Jan-Willem?” zorgde er tevens voor dat de bocht voor de tunnel “Gran San Bernardo” nu door het leven gaat als de “De Poel bocht”. Na de beklimming van en de prima lunch op de top van de Colle de Gran San Bernardo besloot een tiental renners onder zonovergoten weersomstandigheden de beklimming van de Lago di Place Moulin nog toe te voegen aan de etappe. Uiteindelijk bereikte iedereen moe maar voldaan Aosta, waar de lokale “gelateria” een topdag had met dank aan de fietsers van het Maastricht UMC+ Cycling Team. Na het diner in het hotel, stond de traditionele wielerquiz van Otto en Stan op het programma. Na een spannende strijd in de voorrondes, wist “herintreedster” en begeleidster Antje de “usual suspects” te verschalken in de finale.

Tijdens de afsluitende dinsdagetappe diende, na een geaccidenteerde aanloop, de pittige Colle Tzecore te worden overwonnen. De pijn in de benen werd tijdens deze beklimming gelukkig ruimschoots gecompenseerd door het indrukwekkende uitzicht op de vallei. Na de technische afdaling van deze col, kon worden aangeschoven voor een uitgebreid buffet op de lunchlocatie. Na de lunch vormde de gelijkmatig stijgende Colle di Joux de laatste zware horde. De afdaling van de Colle di Joux was er een om in te lijsten. Met adembenemende vergezichten en heerlijk lopende bochten, genoot iedereen zichtbaar van deze afdaling. Na een daarop volgende, korte heuvelzone, werd het laatste deel van de dinsdagetappe met het volledige Maastricht UMC+ Cycling Team peloton “en groupe” afgewerkt. ’s Avonds konden de aanmoedigingsprijzen op het terras worden uitgereikt en zorgden Bart, Ron, buschauffeur Rob en Vyne ervoor dat Pieter’s dansvaardigheden op pijl werden gebracht voor zijn aanstaande huwelijk.

Na een lange busreis kwam er woensdagavond een einde aan de jubileumeditie van de wielertrip. Een editie die werd gekenmerkt door: uitstekend weer, mooie en uitdagende beklimmingen, haast niet te overtreffen panorama’s en geweldige kameraadschap. Kortom, een editie die smaakt naar nog veel meer! Op naar de volgende 10 jaar Maastricht UMC+ Cycling Team.

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *