Fiets mee !
News

Salzkammergut 2017

Salzkammergut 2017

Van zaterdag 9 tot en met woensdag 13 september vormde het meren- en berggebied Salzkammergut in Oostenrijk het decors van de negende editie van de wielertrip van het Maastricht UMC+ Cycling Team.

Meer dan 40 leden van het fietsteam reisden zaterdagochtend per touringcar af richting Wohlfühlhotel Goiserer Mühle, gelegen in Bad Goisern. Onderweg en s’avonds werden tevergeefs pogingen ondernomen om een weersite te vinden met gunstige weersomstandigheden voor de geplande wielertochten. Tevergeefs, het zou alle dagen weer worden voor “echte Flandriens”.

Tijdens de licht ingekorte zondagetappe stond als eerste beklimming de Pass Gschütt op het programma. Een beklimming met een steil eerste stukje, een “licht glooiend” middendeel en een zeer steil laatste stukje. Dit profiel bleek het recept voor uitgekiende tactische manoeuvres, waarbij een schakel van elkaar achtervolgende en plafonnerende groepen ontstond. De Strava Flyby functionaliteit werd door velen na afloop dan ook nog ingezet voor een grondige evaluatie van de tactiek. Na de beklimming van de Pass Gschütt werd er onder natte en koude omstandigheden koers gezet richting de tweede en laatste beklimming van de dag: de Lienbach Sattel. Een pittige beklimming met normaliter prachtige vergezichten. De laaghangende bewolking en regen zorgden er weliswaar voor dat de bergpanorama’s dit keer niet aanschouwd konden worden, maar dat weerhield alle fietsers er niet van de top te bereiken. Na de pauze op de top werd het stilaan droger en konden de lichamen weer enigszins op temperatuur worden gebracht. De sauna in het Wellnessbereich van het hotel was na afloop desalniettemin een trekpleister.

De maandagetappe startte “vanuit het Depart” voor iedereen met de niet te onderschatten beklimming van de Pötschenpass. Vele fanatiekelingen besloten daarna de lange en pittige beklimming van de Löser Alm met een stijgingspercentage van gemiddeld 10% gedurende de laatste 6 km aan het routeschema toe te voegen. De fanatiekelingen wisten wel raad met deze zware beproeving en bereikten zonder uitzondering de top! Het vervolg van de route werd vervolgens gekenmerkt door heuvels, een korte en stevige kuitenbuiter met een zeer steile afzink inclusief te ontwijken steen en fotograferende Japanners die “en masse” de Hallstätter See leken te hebben ontdekt. Na het diner in het hotel, presenteerden Otto en Stan hun wielerquiz 2.0. Na een hevige strijd tijdens de digitale voorrondes, moest drievoudig winnaar Thomas met lede ogen toezien dat de finale dit keer (nipt) aan hem voorbijging en er door nieuwkomer Pieter en René werd gestreden tegen Erik en Rob. In de finale, toonde Erik zich de ware wielerexpert en nam “in zijn zog” Rob mee naar het hoogste schavot.

Tijdens de afsluitende dinsdagetappe werden, vrij snel na vertrek, de technische skills van de fietsers en het uitstekende begeleidingsteam even op de proef gesteld bij het vervangen van de lekke band van de volgauto. Nadat dit klusje was geklaard, diende, naar analogie van de Pass Gschütt, in een tweetrapsraket de Grossalm te worden beklommen. Het leverde, onder weersomstandigheden waar “normale” mensen een glaasje cognac bij het haardvuur prefereren boven een fietstocht, wederom een prachtig schouwspel op van demarrages en remontes. Na de afdaling die volgde kon er worden genoten van een heerlijke lunch in Atterseehotel Föttinger, alwaar het afgeschermde restaurantdeel steeds meer ging lijken op een campinglocatie met luxe dinerfaciliteiten. Nadat het hotel in ordentelijke staat was achtergelaten, konden de fietsers het laatste, glooiende deel van de route in soepel ronddraaiende ploegentijdritformaties afwerken. Na wederom een goed diner, werden de aanmoedigingsprijzen uitgereikt en zorgden Bart, Ron en Vyne voor een spetterende muzikale afsluiting met een heus Maastricht UMC+ Cycling Team lied.

Woensdagavond kwam na een zeer lange busreis een einde aan de negende editie van de wielertrip. Een wielertrip die liet zien dat zelfs de meeste barre omstandigheden de fietsers van het Maastricht UMC+ zowel in fysiek als sociaal opzicht niet klein kunnen krijgen. Sterker, verdapperen verbroedert de “Flandriens” van het Maastricht UMC+!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *