Fiets mee !
News

Lombardije 2014

Lombardije 2014

Liefst 36 leden van het azMCycleTeam namen van zaterdag 13 september tot en met woensdag 17 september deel aan de zesde editie van de meerdaagse wielertrip. Dit keer was het meren- en berggebied in de buurt van de WK-steden Varese (Italië) en Mendrisio (Zwitserland) het decors.

Nog voor zonsopgang werd zaterdagochtend per bus vertrokken richting hotel Cascina Canova in Uggiate Trevano. Daar aangekomen werden alle leden van het fietsteam gastvrij ontvangen en kon worden aangeschoven voor een typisch Italiaans diner.

Na een goede nachtrust en het nuttigen van een uitgebreid ontbijt, konden de fietsers zich zondag opmaken voor de eerste fietsetappe: een “opwarmer” van bijna 100 km. Het eerste deel van de etappe was licht glooiend van karakter en voerde voor een groot deel langs het prachtige Lago di Lugano. Na de lunchpauze in Grantola, werd de hartslag de hoogte in gejaagd. Twee beklimmingen, de Cunardo (4,0 km a 4,5%) en de Forcorella di Marzio (4,2 km a 7,7%), diende zich namelijk achtereenvolgens aan. Nadat de eerste speldenprikjes waren uitgedeeld op de Cunardo, zorgden de +10% stukken op de Forcorella di Marzio voor de echte geseling van de beentjes van vele azMCycleTeam leden. Na deze eerste serieuze beproeving werd na een mooie technische afdaling richting Brusimpiano, de route langs het Lago di Lugano weer opgepakt richting het hotel. Tijdens het diner later op de avond zorgde onder andere de uitgebreide zoektocht door azM fietsers naar een gaatje in een binnenbandje dat een nieuw exemplaar bleek te zijn tot de nodige lachsalvo’s.

De liefst 140 km tellende maandagetappe stond in het teken van de beklimming van de Alpe di Neggia (22 km a 5,4%). De eerste 17 kilometers van deze klim werden door de meeste leden van het azMCycleTeam prima verteerd. De slotkilometers met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 10% waren echter andere koek en leidden tot de nodige “plafonnerende” azM-ers en “Hahntennjoch” herinneringen. De “pasta pomodoro” vond dan ook gretig aftrek in het restaurant dat was gelegen op de top van de Alpe di Neggia. Nadat de koolhydraten waren aangevuld, volgde een snelle, technische afdaling richting het Lago Maggiore. Vervolgens kon worden genoten van een mooi, licht glooiend stukje langs het meer alvorens wederom de Cunardo en enkele kortere kuitenbijtertjes opdoemden in de laatste 25 kilometers. Moe maar voldaan bereikten de azM fietsers in de late namiddag het hotel, waar velen languit liggend in het grasveld nog even nagenoten van het heerlijke zonnetje. Na een wederom gezellig diner, zorgden quiz masters Otto en Stan voor de feestelijke afsluiting van de dag met nieuwkomer Thomas als grote prijswinnaar.

De slotetappe op dinsdag kende 3 varianten: (1) een rondje “Lago di Lugano” en (2/3) een stevige etappe richting het regionale park met als add-on optie de beklimming van de Campo dei Fiori (13,6 km a 6,1%). De azM fietsers die kozen voor de tweede en derde variant dienden als eerste de onregelmatige Forcorella di Marzio (dit keer vanaf Brusimpiano, 7,4 km a 6,5%) te overwinnen. Op de top aangekomen werden de speakers van de volgauto van het uitstekende begeleidingsteam getest en werden de fietsers getrakteerd op de Duitse schlagervariant van “Verdoeme, ik zie u graag”. Na een prachtige, bochtige afdaling richting Ghirla duurde het niet lang voordat de beklimming van de Campo dei Fiori opdoemde. De +10% stukken in het midden van deze klim zorgden voor de eerste stevige speldenprikken. Het geheim van de klim lag echter, zoals zo vaak, in de staart. Na het officiële eindpunt van de klim zorgde een verborgen, weerzinwekkende laatste kilometer, met stijgingspercentages die regelmatig de 20% aantikten, voor het heroïsche karakter van de klim. Wonderbaarlijk wisten alle azM-ers, die de uitdaging waren aangegaan, de top van deze klim zonder kleerscheuren te bereiken. Na de afdaling van de Campo die Fiori restten nog 20 heuvelachtige kilometers tot het hotel. Deze laatste kilometers werden door een aantal azM-ers aangegrepen om de verslaggever nog even op de proef te stellen. Na een tijdelijke wapenstilstand bij de “gelateria”, moest de tactische trukendoos, in de vorm van twee-traps en anticiperende demarrages, worden opengetrokken om de aanvallen af te slaan, hetgeen leidde tot mooie “koers”verhalen na afloop van de etappe. Nadat iedereen had nagenoten van een heerlijke zonnige namiddag op het terras, werd de avond traditioneel afgesloten met de feestelijke uitreiking van de aanmoedingsprijzen.

Woensdagochtend diende, na een laatste uitgebreide ontbijtsessie, al weer afscheid te worden genomen van het Italiaanse fietsavontuur. In de late avond arriveerde iedereen na een lange maar goed verlopen reis in Maastricht, waarbij iedereen weer kon terugkijken op een zonnig fietsavontuur, waarbij de toppen eigenlijk slechts excuses voor de beklimmingen waren.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *