Fiets mee !
News

Harz 2015

Harz 2015

Voor het zevende jaar op rij vond van zaterdag 12 september tot en met woensdag 16 september de vijfdaagse wielertrip van het azMCycleTeam plaats. Gedurende deze editie, gingen bijna 30 leden van het fietsteam de strijd aan met de cols in het Harzgebergte (Duitsland).

Zaterdagochtend werd bij het krieken van de dag per bus vertrokken richting Hotel Harzhaus in Benneckenstein. Daar aangekomen, konden de benen getest worden tijdens de ruim 40 kilometer tellende openingsetappe. Nadat de eerste 35 kilometer met gezwinde spoed waren afgelegd, doemde de Höhegeiss op in de plaats Zorge. Daar begonnen voor veel leden van het fietsteam dan ook de …… De Höhegeiss trakteerde de fietsers namelijk op het nodige melkzuur door een viertal kilometers met stijgingspercentages van rond 10% voor te schotelen. Alle leden van het azMCycleTeam wisten echter wel raad met deze eerste serieuze beproeving en konden dan ook met een gerust hart gaan slapen.

Een goede nachtrust was immers noodzakelijk, want tijdens de 130 kilometer tellende zondagetappe stonden er liefst vijf stevige beklimmingen op het programma: Nullpunkt, Oderberg, Sonnenberg, Lautenhöhe en Steile Wand. Daar waar de eerste beklimming nog voor een groot deel “en groupe” werd afgelegd, was het meteen volop koers op de ietwat pittigere tweede beklimming van de dag. Enkele mooie Vuelta-achtige demarrages en dito remontes waren er te bewonderen. Nadat ook de derde col succesvol was beklommen, kon er met snelheden van 80 km/uur worden gedaald richting de lunchplaats in Wildemann. Tijdens de lunch werd er onder zonnige omstandigheden zichtbaar genoten van de  “Salattellers”, “Nudeln” en “Schnitzelkes”. Nadat de koolhydratenvoorraad en de vochtbalans weer op peil waren gebracht, stonden nog twee pittige beklimmingen op het programma. Wonderwel werden ook deze beklimmingen door alle azM-ers prima verteerd. De slotkilometers van de rit hadden echter nog een leuke verrassing in petto. Een stevige kuitenbijter met stijgingspercentages van +12% en de slotklim naar het hotel, gedoopt tot mini-Cauberg, zorgden voor de nodige “chasse patates” en mooie koersverhalen na afloop. Na een prima herstelmaaltijd in Hotel Harzhaus, werden ’s avonds alle denkbare weersites gescreend. Helaas kon een gunstig weerbeeld voor de maandagetappe niet worden gevonden. Derhalve werd besloten het etappeschema aan te passen.

Achteraf een wijs besluit, want tijdens de bijna 90 kilometer tellende maandagetappe waren de regenjacks geen overbodige luxe. Ondanks de regen en een aflevering “Waar is Swaen en Van der Hoeven?” werd er genoten van de prachtige vergezichten onderweg en was er een waar spektakelstuk van “plafonnerende” azM-ers te bewonderen op de mini-Cauberg. Na een verdiende warme douche en een goede pastalunch in het hotel, presenteerden quizmasters Otto Bekers en Stan Swaen de vernieuwde formule van hun quiz. Na een voorronde met 30 quiz vragen, volgde een zinderende finale met Guy Peeters en Thomas Havenith als grote winnaars van de azM-stropdassen. Nadat de prijswinnaars waren gehuldigd, brachten vele fietsers nog even een bezoek aan het prachtige “Welnessbereich” in het hotel. Anderen prefereerden het terras met uitzicht op vele wilde dieren, hetgeen menigeen verleidde tot enkele goede steenbok-immitaties.

De afsluitende dinsdagetappe stond in teken van de 10 kilometer tellende beklimming van de Bröcken, de hoogste berg van Noord-Duitsland. De etappe startte echter met de beklimming van de verraderlijke Schierker Stern. Na een korte afdaling, werd er vervolgens volop strijd geleverd op de flanken van de Bröcken. De mist en stevige zijwind zorgde in de laatste anderhalve pittige kilometer voor een waar heroïsch decors. Nadat alle azM-ers de top hadden bereikt volgde een lange en geleidelijke afdaling richting lunchplek “de Hexenkessel” in Blankenburg. Een deel van de groep besloot de laatste 50 kilometer van de 125 kilometer tellende etappe 15 minuten eerder aan te vatten. De resterende groep fietsers besloot vervolgens in een heuse ploegentijdritformatie de achtervolging in te zetten. Met gematigd tempo bergop en beulswerk op de vlakke stukken wisten de achtervolgers op het eind van de laatste lange beklimming van de dag de eerder vertrokken groep in te rekenen. Een “cola-stopje”, verzorgd door het uitstekende begeleidingsteam, zorgde er vervolgens voor dat alle azM-ers goed gehydrateerd de laatste kilometers van de etappe konden aanvatten. In de “diepe finale” ging het spel dan ook nog een keer op de wagen en leidde een serie van demarrages tot een spetterend slotakkoord van de wielertrip.

Na een goed verlopen busreis kwam woensdagmiddag al weer een eind aan het Duitse fietsavontuur. Een avontuur dat werd gekenmerkt door een mooi decors, een goed hotel en een geweldige groep sportieve collega’s! Kortom “Genieten” met een grote “G”!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *